School: Dubhras (roll number 6319)

Doorus, Co. Galway
Seán Ó Mearacháin

Níl mórán ainmhithe againn sa feirm . . .

Níl mórán ainmhidhe againn san feirm acht aon bhó dhá ghabhar aon chapall agus aon laoi. Seo é an rud a deireann na fir nuair a bhios na ba á thiomáint aca: "hábha, hábha" nó "Go as seo".
    Ceangluightear na ba le slabhra nó rópa. Bíonn an slabhra ag dul ón chois tosuigh go an chois deire nó ón cloigeann go dtí an chois tosuigh sin nuair a bhíonn siad bradach amuigh san bpáirc. Nuair a bhíonn siad istigh san cró seo é an chaoi a gceangluightear iad slabhra ag dul ón kara go dtí cloigeann an bhuin.
    Níor déantar aon gceangal timcheall na n-áite seo ach beagáinín.
    Ní gcrochtar aon rud timcheall na
    h-áite seo acht in áití eile crochtar pictiúr beannaighthe taobh istigh de'n doras le rath a chur ar an stoc.
    Úna Ní Fhaoláin
    Doorus, Co. Galway