Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. 3. Deirtear go bhfuil ór i bhfolach faoi chloich móir atá ins an bportach acht ní bhfuair aon dhuine aríamh é. Tá dhá chat mhóra dhá cumhdach agus ní leigfeadh siad d'aon duine dul in aice leis. Is iomdhai iarracht a rinneadh chun é d'fághail ach chuir na chait an ruaig orra. Is fiú míle punt an stór.
    Deirtear go mbiodh na sagairt a chuir i dtaisge é in aimsir na nDana[r] mar bhíodh siad ag dóghadh is ag réabhadh gach rud a bhiodh i mainistir agus sin é an fáth a chuir na sagairt annsin é.
    Micheál O Reachtabhra
    c. 67
    Cathair Ghabhann, Co. Galway
  2. 4. I mbaile in-aice na h-aithe seo tá óir istigh faoí leacht. Deireann na sean-daoine gur biad na manaí a chuir ann é. Nuair a bhí siad in a gcómhnuidhe ins an sean-mhainisthigh. Cuireadh i bfolach é nuair a cualadar go raibh Cromail ag teacht. Séard atá ag tabairt dhó na mada mór millteach a bhfuil ceithre iorball air agus ocht gcosa faoi.
    Is iomaidh iarracht a rinneadh chun é d'fághail ach chuir an mada ruaig ar na daoine a bhí 'ghá thóruigheacht
    Is fiú na mílte púnt an stór. Ins an oidhche bíonn bíonn [!] solas as an áit
    Mairtín O Culeanáin