Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. Sgéal.
    Bhí beirt fhear ann fadó agus sé an t-ainm a bhí ortha na Goll agus Fionn. Bhíodar lá ag imtheacht agus casadh Conán Maol leobhtha. D'fiafruighe sé díobhtha cé ba mire tuinn ar uisge ná Conán Maol ag caitheadh cloiche. An bhfuil fhios agat cá bhfuil tú i do sheasadh arsa Conán Maol leis. Tá tú do sheasadh san domhan thíar arsa Goll. Tabhair agam craiceann fighe nó go gcuiridh mé air gad. Cé'n gnó atá dhó arsa Goll. Nó go ndéanaidh mé dhó rud a chuirfeas cloch an domhain thíar go dtí an domhan thoir agus is mire i sin ag imtheacht ná an tuinn atá ar an uisge agus rinne sé an rud. Chuir sé cloch an domhain thíar go dtí an domhan thoir. Nuair a caith sé an chloch mo léan ghéar chráidhte céard a bhuail sé ach an créasúr [!] bocht Conán Maol agus ghearr an cloch go mór é agus cuir sí crop ar a chean [!] a bhí chomh mór le mála plúir. Ní raibh sé i bhfad gur phós sé bean. agus ní raibh sí ach chomh h-árd le mála plúir. Ach mar sin feín bí
    Mairtín Mac Giollarnáith
    Cathair Ghabhann, Co. na Gaillimhe