School: Loch an Iubhair (roll number 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Sgeul na bhFiann.
    Bhí Goll inam amhain ag imtheacht amach soir na dTuatha. D’iarr a bhean air gan dul bealach Bun an Mhuicis. Bhí sé faoi gheasa rud ar bith a d’iarfadh bean air gan é a dheanamh. Chuaidh sé soir ag Bun an Mhuicis agus caidé casfadh dó ar an bhealach acht ban-tsigí. Bhí sí ag cur achán chár air agus í ag dul roimhe ar achán chaiscéim.
    Tharraing sé a bhróg uirthi agus bhuail ins an Luirgín í. Tháinig naoi neinthir naoi nuaire de bheocagaí nimhe amach as a corp. Bhí sé ag troid leo agus iadsan a ithe beo baitheacha, bhí siad ag dul dó ariamh gur chuir siad isteach ar charraig Ghoill é thíos ar d’ón “Ros Goill”.
    Tháinig an bhean agus d’iarr sí air na beocagaí a bhí marbh aige a ithe. Bhí sé ag dul a dheanamh sin acht bhí sé faoi gheasa agus ní thiocfadh leis an rud a d’iarr sí air, a dheanamh.
    Seo na focla a dubhairt sé annsin
    Seaghán Ó Baoighill