School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. Lá amháin bhí Colmcille ag siubhal thart agus thuit chnaipe de a chóta. Chuaidh sé isteach i dteach agus cé bhí istigh ann acht gréasaidhe agus táiliúir. Chuaidh Colmcille fhad leis an táiliúir agus d’iarr sé air an cnaipe a fhudhuigheal do acht ní dheanfadh an táiliúir é. Annsin d’iarr Colmcille ar an gréasaidhe an cnaipe a fhudhuigheal da agus rinne sé é a fhudhuigheal le na chórda róisín, bhí buidheachas mór ag Colmcille ar an gréasaidhe agus bhí an fhearg ar leis an táiliúir agus ag imtheacht do dubhairt sé.
    “Nimh an polladar ar an t-snathaidh, agus fuacht an tonnudar ar an táiliúir”.
    O’n lá sin go dtí an lá indiu tá an táiliúir ag fhleachadh é féin i gcomhnuidhe agus ma shaitheann sé an snathad i n-a mhéar ta sé cinnte líonadh de shileadh agus bíonn sé iongantach frithir, agus is cuma caidé an poll a dhéanas an greasaidhe air fhein leis an meannaidh ní shíleann sé fac de.
    Dómhnall Ua Ludhóg
    Séamus Ua Ludhóg