School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Donegal
Proinnsias Ua Braonáin

1. I bfad o shoin gnídeadh giorrsaidh móra babóig do na giorrsaidh beag mar seo. Geibheadh siad giota de éadach bán agus giota de éadach dubh fuaghaladh siad le céile iad agus cuireadh siad giota beag isteach ann ag gnídeadh siad deas cruinn é agus annsin béireadh siad leobhtha giota beag de shlat agus dóigadh siad sa teine é go mbéadh se dubh go leor annsin gnídheadh siad súla agus béal agus srón leis ar an phíosa de’n éadhach bán abí sa ceann annsin. Bíonn ceann de déanta agus gnídeann siad an corp mar a cheana agus chuireann siad gúna beag deas uirthí, Fósta gnídheann siad braisléog as nóininí agus as móran bláthannaí eile. Tiocfaidh le daoine i bfad ó shoin rudaí a cniotal mar cat nó madadh no rud éigin mar sin.
    Máighread Máire Ní Bhraonáin
    Bríghid Ní Bhraonáin