School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. (continued from previous page)
    Ní luaithe a bhí raitthe nach rabh déanta thainic an Caora Dhubh agus tusuigh sí féin agus an sagart ag cainnt, sa deireadh thusuigh siad ag cainnt i laidin. Cuirim se a fiachaibh orraibh arsa an fhear labhairt ins an teangaidh a dtuigidh mise. Sa deireadh d’imthigh an caora agus chuir an sagart ins an doigh é nach dtiochfadh sé a choidhche arais. D’iarr an sagart an sagart ar an fhear gan labhairt air níos mó.
    Padráig an t-ainm a bhí ar an fhear agus bhí a mhach ag tabháirt an tríoblóid do fa’n Chaora Dhubh, nuair a bhí Padraig ar leabhaid an bháis arsa an mhach leis. Anois a áthair tá tú ar leabhaidh an bhais, tá arsa an t-atháir, níor innis tú dadaidh domh fa’n Caora Dhubh. Anois a mhach arsa an athair da d’tiochfadh liom dheanfhainn, innis dómh rud eighneacht fa d’taobh duithe.
    An bhfeicheann tú an sean spád sin ag binn an toighe tchim arsa an mhach, ar mhaith leat mise a marbhuighead leis sin, níor mhaith arsa an mhach. Bhal arsa an t-athair, b’fearr dhuit sin a dheanamh na fanacht sa bhaile domhnach amháin ón Aifreann da dtiocfadh leat dhul.
    Toireasa Nic Amhlaoibh
    An Bogach, Co. Donegal