Scoil: Straleel (uimhir rolla 16033)

Srath Laoill, Co. Donegal
Brian Ó Breisleáin

1. Daoine Laidre.
    (1) Bhí fear i ná chomhnaidhe ar an Bhogach ar b’ainm do Seamus Ó’Béirn. Bhí sé an-laidir. Cuaidh sé go dtí aonach i mBaile an Droicheaid lá amháin. Chonnaic sé beirt fear ag troid. Cuaidh sé fhad leo agus tug sé dha boc daobhta. D’fag sé ar an talamh iad agus ar siubhail léis.
    (2) Bhí fear éile i ná chomhnaide ar an Bhogach agus sé an t-ainm a bhí air Proinsias Mac Briartaigh. Bhí seisean an-láidir fosta. Thog sé seacht cead. Lá amháin. (Puirtigheacht) Portaigeacht.
    (1) Bhí fear i na chomhnaidhe ar an Bhogach ar b’ainm do Micheal Ó’Beirn agus bhí sé maith ag (Puirtigheacht) Portaigeacht.
    Spaladoir
    Proinsias Ó Domhnaill