School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. (continued from previous page)
    an t-Sléibhe Rúaidhe agus d’fiafruigh sé de goidé rinne sé ó’n Dómhnach s’ thart. Dúbhairt seisean leis gur sheasuigh sé ag éisteacht le beirt ag sgabhlal. Dubhairt an sagart leis annsin gur pheacaigh sé an t-am sin agus nar pheacaigh sé go dtí sin. D’íarr sé air dul abhaile agus aire a thabhairt do a athair agus a mhathair.
    Bhí an bhean a bhí ag Donncadh Mór ana ole agus sé an mionna a bhí aici nach bhfeiceadh sí Dia a choidhche. Tháinig an bás ar Dhonncadh Mór agus fuair sé bás. Fuair sé lá ana doinneánta da chuir. Fuair a bhean bás tamall goirid ina dhiaidh sin agus fuair sé lá ana mhaith da chuir. Bhí mac amháin ag Donnchadh Mór agus bhí ionghantas mór air goidé ba cíall de seo.
    D’imthigh an mac leis annsin lá amháin tamall ina dhiaidh sin go dtí go bhfuigheadh sé sgeal goide ba chíall de.
    Bhí sé I dteach an oidhche agus d’innis sé do bean a’ toighe ca rabh sé ag gabhail. Bhí triúr nígheanacha ag an bhean seo agus d’íarr sí air sgéala a bheith aris leis cad tuige nach bhfuair siad fir nó cad tuige nach posadh iad.
    D’inthigh sé leis annsin ar maidin as an teach sin. Bhí sé I dteach an oidhche sin agus d’innis sé a ghráithe do fear a’ toighe. D’iarr fear a’ toighe air sgeala bheith aris chuige ca tuige a rabh
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Mollaidh Ní Ghallchobhair