Scoil: Cill Bhríde (uimhir rolla 13476)

Kilbride, Co. Mayo
Antoine Ó Murchadha
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0141, Leathanach 3a

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0141, Leathanach 3a

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tríomhadh lá dubhairt síad go gcuirfeadh siad amach í ach dúbhairt an cailín nach rachadh sí amach go bhfuigheadh sí na trí ba bainne a thug síad o n-a h-athair roimhe sin. Tug siad na trí ba bainne dí ach níor glac sí iad nó go bfhághadh sí an buathra agus an meadar. Tug siad an buathra agus an meadar dí annsin.
    Níor stop mathair an cailin ach ag caoneadh fhaid is bhí sí imthighthe mar ceap sí nach dtiochfadh sí go deo. Bhí táillúir sa teach agus dubhairt sé lei gan a beith ag caonaodh. Má ta sí beo ná marbh tá sí ag teacht anuas an casán, chonnaic sí an cailín ag teacht abhaile agus trí bá bainne agus an buathra agus an meadar agus trí gamhna freisin mar bhí na ba aca trí blíadna agus bhí gamhain aca gach bliadan. D'innis an cailín an sgéal ar fad dá mathair annsin agus d'innis sí bhí freisin nach dtiocfadh sí ar ais go deo ach a b'é aintín a h-athar. Pósadh an cailín na dhiadh sin agus fuair sí saoghal fada agus tóg sí muirighean fada.
    Mícheál Ó Conchubhair
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)