School: Coolroe, Tinahely

Coolroe, Co. Wicklow
Mrs Lush

Rath ar an Óig-fhear.
    Bhí bean ann is bhí tr uir mac aici. Bheartuigh an mhac ba shine aca go dtógadh sé an saoghal mór air féin ag iarraidh a fhortúin agus adubhairt sé le n-a mháthair - "Marbhuigh coileach is déan cáca aráin dom", agus adubhairt a mháthair leis dá fhreagairt, "Taéir síos go'n tobar is líon an criathar le h-uisce". Déan an mhac amhaidh, ach, chinn air an criathar a líonadh. " Gabh londubh an bealach is mhol sé dó caonach is láthach do chur i dtón an chriathair. Dhéan sé fé mar do cómharluigheadh dó is líon sé an criathar. Tháinig sé go'n a mháthair agus adubhairt sé leis annsan "Crota a b'fhearr leat an cáca mór agus mo mhallacht nó an cáca beag is mo bheannacht?" Thug a mac le tuisgint dí go mb'fhearr leis a cáca mór is a mallacht.
    Annsin thóg sé bóthar is bealach air féin ag iarraidh a fhortúin. Ní fada ag taistil é gur ráínig scéala dó go raibh sé d'intinn ag inghean rí na tíre pósadh is go bpósadh sí cibé duine a d'fhéadfadh long a dhéanamh gur cuma léithí muir nó tír.
    AT0513: The Extraordinary Companions
    Siobháinín Ní Thuathail