School: Gallach Dumha (Galladoo), Cill Crócháin (roll number 6403)

Gouladoo, Co. Cork
Teachers:
Cáit Ní Loingsigh Cáit Ní Dhálaigh

PISEOGA AR LEAN:-
    ní leigfeadh na sean daoine dí dul isteach i seomra gan solus istoidhche; ní leigfí dí codladh ar an dtaobh amuigh de'n leaba (when beds were placed by walls or partitions) mar deirtear nach dtiocfadh sí slán as an gcontabhairt.
    6) Ní leigfí páiste óg gan bioráin ina chuidh éádaigh ar eagla na bpúcaí
  2. BAINTNE AGUS TORTHAÍ TALMHAN
    - im, uibheacha srl.
    1) Duine a beadh ag dul go dtí an margadh le h-im nó le h-uibheacha ní raghadh sé isteach idtigh feirmeora ar a shlighe dhó mar ní bheadh im ná uibheacha ag an bhfeirmeoir dá raghadh. - sé sin ní cheart dubheacha do thabhairt isteach agus iad do thabhairt amach arís.
    2) Dá mbeadh beidhidheach a ghortiugheadh tré thionóísg agus go mbarbhochtaí é le n-ithe, ní thabharfaí aon bhlúire de'n bhfeoil do fheirméoir bhéal dorais mar bheadh an mí-rath ar a chuid stuic in a dhiaidh sin.
    3) Dá mbeadh na muca ag fágáíl bháís ag duine chuireadh sé píosa de cheann acu i gclaidhe an chomharsan
    Eibhlin Nic Cárthaigh
    Grandparent