School: Cill Rialaigh (roll number 14988)

Cill Rialaigh, Co. Kerry
Séamus B. Ó Lúbhaing

1. (continued from previous page)
    na mbó thar lear. Tá sean-fhocal eile leis i dtaobh na mbó, sé seo é. téigheann an bainne sa gheimhreadh i n-adharca na mbó. Tá ghabhar leis ar an bhfeirm ag m’athair. Tá an gabhar ana thairbhtheach mar tugann sé bainne dúinn. Tá sean-fhocal mar gheall ar an ngabhar leis, sé seo é. “Is fear marcuigheacht ar ghabhar ná coisidheacht dá fheabhas.” Tá sean-fhocal eile mar gheall ar an mbó, sé seo é. “Tá gach duine go lághach go dtéigheann an bhó ‘na gharraí.”
    Bíonn uain ag’s na caoire gach bliain. Tá dán beag mar gheall ar an gcaora, sé seo é. “Is breágh í do chuid ola a chaora, is bréagh í do cír a bhean, is ar an dtráig a codalan an fhaoilean, agus sa gheimhreadh a baintear an t-slat.”
    Séamus De Faoite
    Buaile Uí Chuill, Co. Kerry