School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. (continued from previous page)
    Lá ar na bháireach cuireadar cun an margadh airís é le trucaill cruithneachta “agus” ar siad mar a tabhairfad út an t-airgead annso dúinne ná tiocfair féin.
    D’imthigh leis agus díol sé an cruithneachta. Ag teacht abhaile dó stad an capall airís. Cuaidh sé isteach ag imirt cártaí agus bhain síad de a raibh aig(h)e. Cuirfid mé mo thrucaill is mo capaill in aghaidh an méid a chaill mé.
    Bain siad an trucaill is an capaill de. Tháinig sé abhaile. “Cá bhfuil an capall is an carr” adeir an bheirt. Caill mise iad ag imirt cártaí agus ní tiocfainn ar ais ach chun slán d’fágaint ag mo mháthair. Rinne sí cácaí do. Tosnuig sí ag gol is ag beannachtaí do ar an slighe go raibh sé imthighthe as a radharc. Bhí sé ag imtheacht go raibh an oidhche ag teacht air. Casadh sean fhear air ar an mbealach. “A Dhomhnaill” ar seisean “cad do cás an bealach seo thú.