School: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. An Feirmeóir agus a Mhac
    Bhí feirmeóir ann agus thug sé a cuid talmhan dá mhac agus do geall an mhac dó go dtabharfhad sé cion socair agus docair dó faid a mairfheadh sé. Do phós an mac agus bhíodar in aon tígheas ach ní fada bhíodar nuair d’éirig idir ‘na mathair agus an mhnaoi óig. Do rainneadar agus do dheiligheadar agus bhí a thigh féin ag gach duine acu annsan. I gcionn bliadhna ‘na dhíaidh san do rughadh óigre óg do bhean a mhic agus ba mhór le rádh é sin. Fuair na cómharsain go léir cuireadh ‘dtí a mbaistíghe agus na daoine muinnteardha agus ní fuair an t-athair ná a mháthair aon cuireadh agus do cuir san an-bhúadhairt tríd a gcroidhe acu. Bris ar a bhfoidhne aici a ‘mháthiar agus do tháinig sé isteach i dtigh a mhic. Do dheaghaidh sí de druim an clíabháin mar a raibh an leanbh. Labhair sí leis an leanbh annsan.
    Mar is Muire dhuit a chumann sa chíallaig.
      1. poetry