School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Máire

1. (continued from previous page)
    Nuair a tháinig an oidhche níor dhein Tadhg aon rud acht dul go dtí an uaigh agus an t-airgead go léir do thógaint agus an bhainríoghain d'fhágaint ar bharr. Sé an nós a bhí ag an Rí ná dul go dtí an uaigh, agus an mhaidean sin tháinig an-eagla air nuair a chonnaic sé an bhainríoghain ar bharra na h-uaighe.
    Ghlaoidh sé ar Thadhg agus d'innis sé an sgéal dó, agus sé an rud a dubhairt Tadhg leis ná an oiread eile airgid a chur in aice léi. Chuir an Rí an oiread céadna airgid léi acht ma chuir dhein Tadhg an rud céadna airís. Ba dhóbair gur thuit an t-anam as an Rí nuair chonnaic sé ar bharra airís í. Ghlaoidh sé ar Thadhg agus d'innis an sgéal dó. Se an rud a dubhairt Tadhg leis nár chuir sé a dhóthain airgid léi, da gcuirfeadh ní bheadh an scéal mar sin. Do chreid an Rí bocht é agus chuir a thrí oiread airgid léi acht chómh luath is tháinig an oidhche chuaidh Tadhg agus thóg sé an t-airgead acht an uair sin do chuir sé síos airís í mar bhí a dhóthain airgid anois aige. Bhí fhios aige go n-aithneochadh an Rí é dá bhfanadh sé ag baile chómh luath san, agus mar gheall ar sin d'fhan sé ag obair aige ar feadh mí.
    Annsan chuaidh sé abhaile go dtí a mháthair agus thóg sé pálás mór agus mhair ann go sásta as san amach.
    AT1536A: The Woman in the Chest
    Máighréad Bean Uí Mhistéil