School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    nuair a bhí sé ag fághail bháis d'fhág sé an muileann ag an mac ba shine, an t-asal ag an dara mac, agus an cat ag an mac a b'óige.Thosuigh an mhac ba shine ag obair ins an muileann agus d'fhan an dara mac ag tarraingt an phlúir chuig an margadh. Nír raibh an mac a b'óige sásta chor ar bith mar nach raibh aige acht an cat. Dubhairt sé leis fhéin lá go raibh an sgéal go maith mar go raibh muileann agus asal aca. Chuala an cat é agus dubhairt "Ná bíodh imnidhe ort a mháigastir tabhair dhom-sa péire bróg sa gcaoí go mbeidh mé indon siubhal ar na bóithribh salacha agus a dhul thrí gach áit agus geallaim dhuit nach mbéidh an sgéal chómh dona os a cheapamm tú a bheith." Chuaidh an buachaill agus cheannuigh sé bróga agus thug sé abhaile chuig an gcat iad. Fuair an cat mála agus chuir sé billeóga
    AT0545: The Cat as Helper
    Maighréad Nic Dhonnchadha