School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    beithidhigh isteach ann gach lá ag ithe agus ba le feilméar saidhbhir é. I lár an ghleanna bhí tobar fíor uisge ann agus bhí baint ag na sídheóga leis. Bhíodh sé i gcómhnuidhe dúnta le clár mór a bhíodh ós a chionn chun an tuisge a choinneál istigh. Gach maidin agus tráthnóna thagadh inghean an fheilméara leis na cailíní aimsire chun an tuisge a fhághail. Nuair a bhíodh an tuisge fáighte aca chuireadh sí an clár ar-ais in a h-áit aríst. Tráthnóna amháin nuair a bhí an tuisge fáighte aca chuaidh siad abhaile. Bhí inghean an fheilméara ann freisin agus d'fhan sí inaice leis an tobar. Tháinig rí suas chuici agus d'iarr sé uirthe cá raibh an rí a bhí ins an tír seo in a chómhnuidhe. D'innis sí dó agus nuair a bhí sé ag tabhairt buidheachais di sgréach sí amach. "Ó, céard a dhéanfas mé. Níor chuir mé an clár ar ais in a h-áit"
    Maighréad Nic Dhonnchadha
    Maighréad Bean Mhic Dhonnchadha