School: Béal Cláir (B)

Belclare, Co. Galway
Micheál S. Ó Mainnín

1. An Chéad Chairt
    Go dtí an Cealltrach annso thiar a tháinic an chéad chairt le rotaí a dubhairt mo sean-athair liom sgaithín ó shoin. Bhí siúinéir sa bhaile sin a tugtaí Beairtle O Faoláin air, agus b'eisean a deanadh na cartacha a bhíodh acú an uair úd. Ní bhíodh rotaí, ná a riabhach rotaí, faoí na cartacha an uair sin, ach caball trom le clár cúbach taobh thiar as é leagta ar an talam. Ba mhór a saoruigheadh na caiple é an t-am sin. Diarr Beairtle ádhbhar cartach go crainn igcoill Caisleain Aicéid, ar an gCoirnéal sa Teach Mór agus níor fhág an duine fiúntach sin Beairtle riamh ar a
    Múinteoir