School: Saighleán (roll number 6849)

Sylaun, Co. Galway
Pádhraic Puirséal

1. (continued from previous page)
    shaoghail seo. Tá leac thumba i gcuimhne do chuid de na Dómhnalláin leigthe isteach i mballa an teampaillín acht ní cheapaim go bhfuil aon duine aca curtha ann.
    Thug muinntir Dómhnalláin 7 muinntir Chonchubhair dídean de cuid de na hUltaigh a tháinic ar a dteicheadh ó Cuige Uladh taréis imtheacht do na hIarla idir na bliadnta 1600 agus 1700 & tá cuid dá sliocht scaipta thart san gceanntair cé nach bhfuil siad go tréan ann.
    Fuair mé cuid de 'n eolas seo ó Labhras Ó Mhuineachain a caillead san mbliadain 1932. Bhí sé suas le 90 bliadhain an tam ar cailleadh é. Bhí sé in a mhuinnteóir seal acht níor mhúin sé i scoil an tSaigleáin aríamh. Bhíodh sé in a gheatadóir ag muinntir an Tighe Mhóir, acht nuair a scaipeadh an Teach Mór ar fán d'fhan sé san mbotháinín taobh amuigh den Gheata Mór gur cailleadh é. Bhí eolas maith aige ar stair na háite acht tug sé go leór de leis do'n chre. Fuair sé bás cúpla bliadhain ó shoin.