School: Rathmullan (roll number 14224)

Rathmullan, Co. Donegal
M. Ó Dochartaigh

1. (1) Tá tobar beannuighthe shíos i Ghleann-Bhar Tobar Naoimh Pádraig bheirtear air. Sé an tuairim a tá ag na daoine gur choisric Pádraig é nuair a thainig sé amach as Inis Eoghain agus mar sin fuair sé an t-ainm Tobar Naomh Pádraig.
    Téigheann daoine ar turus go dtí 'n tobar gach bliadhain ar an 17adh de mhí na Márta - Lá Fheile Pádraigh - Is é an lá amháin de'n bhliadhain a bhfuil turus go dtí'n tobar seo.

(2) Tá tobar beannuighthe taoibh shíos de'n roilig i gCille-Garbhain. Ní féidir fághail amach fá n-a-thaoibh - níos mó ná go tobar beannuighthe ann. Tá an tobar seo míle ó bhaile - Ráth Mhaoilín.

(3) ceann taoibh shuas dé'n bhaile - ceathramhadh míle nó mar sin - ar an bhealach go Octar Linne.
    Téigheann daoine annsin agus nígheann siad a gcuid láimh má tá (?) ortha. Caithfidh siad dul i gan fhios dé gach uile dhuine.