School: Mínbeannaid (roll number 16668)

Mín Beannaid, Co. Donegal
Séumas Ó Dómhnaill

go dtí ins an deireadh gur cuireadh pilear airgid isteach ann a chroide.
    Cupla míle ar fad a cruic atá Móín sios go dtí na h-Ardlanna Tá loch ( i mBeurla Lough Waskel). Ní bhfuair na me amach aon duine a dtiocfadh leis an t-ainm seo a mhíniú, ach de réir mo báramhla fein, Is é Loch an Fhás-Choill" an t-ainm abhí ar o thús ach gur truailleadh fuaim an focail. Bíodh fás-coill go coitciannta ar imeall an locha.
    I Múibeannaid atá Loch an t-Samharcain - agus loch na mbodach.
    Ins an cead loch níor gráthac bric ach ins an cheann eile biodh siad go líónmar. Tigeadh strainnseirí sa tSamrad ag iasgaireacht agus sin an fáth le Loch na mBodach.
    Loch Taimí = Timilín Mac Giolla Brighde - fear mor laidir abhí na comnuidhe in-aice an locha. Na h-ainmneacha eile sa ceanntar seo táid le fághail ar an leáscail agus a scéal fein go soiléír.
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill
    Múinteoir