School: Clochar na Trócaire, Baile Fhiacháin

Newport, Co. Mayo
An tSr Padraig

1. (continued from previous page)
    Suarach ar an talamh. Leathnuigh an clóca amach gur chlúduigh sé Cill Brighde ar fad. Tá timcheall ceairamha mile cearnógach san mbaile seo. Ní leigfeadh an náire don Taoiseach an talamh do diúltadh don Naomh, agus thóg sí teach air, agus comhnuigh sí ann go bhfuair sí bás. Níor bhac an Taoiseach leithe ariamh. Bhí sí an cineálta dos na daoine bochta.
  2. Tomás O Domhnaill a d’innis é seo dom. (féach leathannach a 20). Tá Ros sléibhe timcheall mile ó Bhaile Uí Fhiacháin ar an taoibh ó theas de. Tá fotharaigh an Cillín le feiceáil fós ar imeall na fairrge. (Tá géag caol den fhairrge ag síneadh isteach ann. San uisge os comhair an chillín amach is féidir sean bhallaí d’fheaceál nuair a thraghas an tuile. Tugtar
    Tomás Ó Domhnaill
    Rosclave, Co. Mayo