Scoil: Carron / Carthan (uimhir rolla 7573)

An Carn, Co. an Chláir
Micheál Ó Muirthille
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 06_025

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 06_025

Liosanna.
    Cathair Mhór Tá lios suidhte í Meigeach ,timcheall dhá mhíle ó'n sgoil seo,agus "Cathair Mhór"a tugtar air.Bhí crann ag fhás 'na lar go dtí roinnt bliadhain ó shoin ac gearradh é annsan.Tá déanamh cearnógach air agus ta tobar ar a chúl.Tá sé suidhte i bhfeirm Seághain Marrnane.
    Cathair Mac Coróin Tá lios suidhthe í Meigeac í bfeirm Stiopháin mac Cille Máirtin,agus Cathair Mac Coróin a tugtar air .Tá sé ana aosta .Tá sé ann ar feadh na céadta bliadhain agus cíonn daoine solus ann go minic.Tagann sé as Cathair Mór,treasna an bhóthair agus isteach í gcathair Mac Coróin agus múchann sé annsan .Níl fhios ag aoinne cad é an brigh atá leis an soluis sin.
    Peadar Ó Lochlainn
    An Tearmann, Co. an Chláir