Scoil: Baile an Tobair

Baile an Tobair, Co. Ros Comáin
Máiréad, Bean Uí Dhomhnaill

anoís ann. B'feidir nach creideann siad ann nios mó.

Tobar Ráth-Maol
    Thóg an tobhar seo a ainm ó rath sídheógh atá in aice leis tobhar fior uisge iseadh é, a tagann anuas siar ó'n talamh in' (?) teígheann na dáoine le uisge a fhághail mar chreideann siad nach bhfuil sé cearth an t-uisghe a thógáil ás.
    Dubairt sean duine, beán an aostha anóis, go bhfacha sí bean sídheógh ag glanadh éadaigh bana is deargha ann ní h-aon uaire a chonnaich sí an obar chéadhna ag siubhal.
    Chuaidh sí oidhche amháin le canna uisge a tarrangh abhaile agus baineadh geit mor aisthí. Bhí an bhean sidheogh ag obair go crúaidh mar bhá ghnathach léithe. Nuair connaich an sidheogh an bean, dimthigh sí ar nos na gaoith ach d'fhág sí a chuidh éadhaigh. D'fhéach an bhean aosta thíos 'san tobair agus connaich sí tíghte bhreágha ar an tón. Maidir leis an éadaigh deireann sí gur naipcín, poca bhí ionnta.
    Táinigh an bhean abháile chomh lag le thráithnín agus dubhairt sí léithe féin na ndeachaidh si níos giorra ná ceithre céad mhíle an tobhar airís. Ceap sí go mbíodh sí márbh an oidhche ceadna ach niór caill sí fos. Creidheann na daoine an sgeal seo agus ní