Scoil: An Clochar, Cill Ruis

Cill Rois, Co. an Chláir
An tSr. Pól

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Seanán ag tabhairt aire chun na bó do tosnuig na gamhna ag iarraidh dul isteach chun na bó. Acht do coimead Seanán amach íad len a bhata. Chuir sé an bata idir na ba agus na gamhna.
    Chuaidh Seanán i gcath mór i gcoinnibh namhad a treabh. Bhí an buaidh ag an namhad agus theich an treab. Chuaidh Seanán i bhfolach ar chúl stacha cruithneachtain. Thosnuig an talamh in a timcheall acht gháinig Seanán agus an stacha slán as. Nuair bhí sé ag iarraidh biadh i dtig taoisigh dhuiltaigh an cailín aimsire é. Do thóg Seanán an bothar aris acht nuair bhí na doaine ag ithe an bídh do thosnuig fiabhras ag bhrisedh amach in a measg. Do chuireadar teachtaireacht in a dhiaidh chun é do thabhairt ar ais. Nuair tháinig go dtí an tig d'ith sé píosa de'n biadh agus cuaidh an fiabhras.
    Deirtear nach bhfuil aon bean curtha in Inis Cathaig. Bí a dheirbhsiúir Imí curtha anna gus deirtear gur chuaidh a -huaig ar snamh