Scoil: An Corrbhaile

An Corrbhaile, Co. an Chláir
Máirtín Mac Coitir

1. Ní l aon ghalar ná fuil a leigheas féin dó ach,
    "I dtúis an ghalair na bhí mall
    Níl brígh sa luibh na fachtar í n-am".
    Í láthair na h-uaire nuair a buailtear breóidthe duine níl le déanamh aige ach a ghearán do dhéanamh leis an ndochtúir agus tugann sé leigheas éigin dó. Ach sa t-seanaimsir nuair nach raibh trácht ar dhochtúir ná a leithéid, bhíodh eolas ag na daoinibh ar luibheannaibh agus ar na leigheasaibh do bhféidir a dhéanamh leo.
    Dob é slaghdán agus an easachtach a leanann an galar is choiteíanta í measg ár sínnsear. Deintí biolar do bheirbhiu agus é do chur tré chriathair. Annsin measgtí súichra donn agus mada milis leis an lacht agus do
      1. cleachtas an leighis
    Máire Ní Eochaidhe