School: Furglan, Inistíomáin (roll number 11813)

Forghleann, Co. an Chláir
Seán Mac Daibhid

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé ag dul treasna na páirce lá ait in a raibh dún. Fuair se sugán gruaige sa pháirc agus thóg sé leis abhaile é agus do chroch sé suas é. An ceud uair eile bhí sé ag deunad cuiginne bhí an dá oireadh ime aige is bhíodh aige aon uair eile. Ní raibh fhios an fáth aige. Fé dheire cuimhnigh sé ar an mbuarach (spaincil) agus do thóg sé anuas é, & d'imthigh sé chun na h-áite in a bhfuair sé é agus leag sé ann é.
    Nuair a bhí sé ag deunadh na cuignne an ceud uair eile bhí an oiread ceuana ime aige is a bhíodh aige roimh a bhfuair sé an buarach.
    Nuar a chíonn duine buachaill nú cailín dathamhail, deireann sé "Is breágh an leanbh é (í) agus cuirtear beannacht air.
    Cuirtear beannacht freisin ar an gcapall, laogh caoirigh, &c nú aon rud beo mar sin is ceart e bheannchadh, acht ní cuirtear beannacht leis an madradh ná leis an gcat.