Scoil: An Caisleán Nua (C.), Cluain Meala (uimhir rolla 9250)

An Caisleán Nua, Co. Thiobraid Árann
Siobhán Ní Chochláin

1. Sean Fothrachaa.
    Ta fothrach sean caisleáin thíos i gCaisleán Nua, timcheall cúig céad slat óm thig-se. Fear darbh ainm Muiris de Prendergast a tháinigh leis na Normánaigh sa bliain 1170 a thóg an caisleán sin. Tá sé suidhte ar an dtaobh dheas den abhann ar a dtugtar an tSiúir. Deirtear go bhfuil ór i dtaisge ann. Do bhí seacht mhic ag Prendergast agus cuireadh cuich acu cun báis.
    Tá fothrach eile ar an dtaobh eile den abhann Mainistir iseadh é. D'éirigh airgóint ider duine des na manaigh agus Muiris de Prendergast.
    Do maslaig an manaig Prendergast agus cuir Muiris an mainnistir tré theine. Chuir an manach mallacht ortha agus fuaireadar bás na nduine is na nduine. Níl acht na fallaí na seasamh anois.
    Tá fothrach sean shéipéal i gCaisleán Nua leis. Sí an fáth go bhfuil sé na fothrach anois ná gur dhógadh Cromuil é. Nuair a bhí sé ag dul ó Cluain Meala go
    Pádraig de Paor
    Coolagrean, Co. Thiobraid Árann