School: Mungret (C.) (roll number 11784)

Mungairit, Co. Luimnigh
Bean Mhic Aodhagáin

1. AN SAMHRADH
    1) Tugtar craobh glas isteach maidin lae Bealtaine sar a n-eireocadh an ghrian. Nós seadh é a biodh sa dutaig - taidh a coimead suas o shoin. Fagtar istig sa tig é agus caitear amach ansan é i gcionn tamaill. "An Samhradh" tugaimid ar an gcraobh glas san.

UISGE OIDHCHE NODLAG BEAG
    Timpal Mungraide, aon uisce glan a bionn istig caithti amach é ar maidin gan aon usáid a bhaint as. Deiridís nár ceart é usáid mar gurbh í sin an oidhche go ndeintear fíon de gach uisge mar sin. Caitfí dul maidin lár na mháireach go dtí an tobar cun usige d'fagail maidin Lae Nodlag

AN DEAGH TEANGMHÁLAÍ
    Dá mbeadh duine ag dul ar aonach ag diol rudai cuirfí duine amach o'n dtig roimis cun casadh thar nais na choinnib agus go neirighe an t-aonach leat a radh leis.
    Cáit Ní hEithir
    Íta Ní hAodha