Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí i gCarraig an Ime fadó sagart óg agus do bhí sé 'na chómhnuide na h-aonar ann mar ní bheadh ach ní bhíodh ach aon sagart amháin ann roimis sin.
    Do bhí sé ana nuadh san áit nuair a tháinig glaodach ola cuige san oidhche do bhí an bhean ag fághail báis in áit éigin in-aice na h-áite agus do bhí sí geall leis marbh.
    D'eirig an sagart laithreach agus do chuaidh se fé dhéin an mnaoí bocht agus do bhí ana-dheithneas air mar do theastuig uaidh an ola a chur ar bhean macánta.
    Do bhuail sé an capall le fuip a' chapaill agus do chuir sé ag sodar é chómh mear agus bhí sé ann agus do bhí sé díreach luath a dhóithin.
    Nuair a bhí an ola curtha
    Máire Ní Chárthaigh