School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear na chómhnaidhe i nGort-Uí Rathaille fadó agus isé an ainim a bhí air ná Tailliúir na Samhna. Do bhí sé na comnaidhe i dtigín beag é féin agus a mhnaoi agus a clann.
    Do bhí deichneabhar leanbhaí aige agus is iad a bhí go crostála ar fad. Do bhíodh ana fhearg air cúcha. Nuair a bhí sé tímpeall dachad bliadan pósta do bhí sé saidhbhir.
    Do bhí sé cuibheasach saidhbhir ar dtúis agus do bhí airgead sa bannc aige féin agus a bhean ach do briseadh ar a shláinte agus do do thóg sé amach an t-airgead as an bannc chun doctúirí a dhíol.
    Do bhí feirm beag aige agus do bhí ba agus caoire agus
    Máire Ní Chriodáin