Scoil: Ros Mhic Eoghain (uimhir rolla 1388)

Ros Mhic Eoghain, Co. Chorcaí
Seoirse Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Plúis mór is eadh tigh fé talamh. Tá sé suidhte ar bun cnuic daodh. Sé mo thuaraim go bhfuil sé triochadh troig ar aoirdhe agus fiche troig ar leitheidh. Tá sé go h-ana leathan inaice a bhéil agus de réir mar a bfuil sé ag dul isteach tá sé ag dul i gcaoile. Deirtí gur mí-admharach an rudh dul isteach ann gan solas agus gan é lasadh go dtiocfhá go dtí dorcuidheacht. Tá carraigreacha móra ghéara fiachalacha ar gach taobh de agus ós a chionn. Chuaidh na Dhanair i bhfolach ann fadhó nuair a bhí coghadh ar siubhal. Bhí eagla ortha bhféidir go bhfagaidh síad bás. Bíonn eagla ar daoine dul in a ghioracht san oidhche mar bionn eagla ortha mar ceapann síad go bhfuil rudh eigin mí - nadhúrtha ag baint leis. Áit breágh compordach is eadh é dos na caoraigh mar téigheann síad isteach ann sa geimhridh.
    Bríd Ní Arractain
    Baile Chaisleáin Bhéarra, Co. Chorcaí