Scoil: Camross, Mountrath

Camros, Co. Laoise
Pádraig Ó Heifernáin

Ar an leathanach seo

1. Sráid Bhaile Bheag Cúl Raithne, In aice le Eanach-Truim. Ta portach mór leathan ag gabháil leis. In áit i ngoireach do Chúl Raithne buaileann le chéile an Duilleabhair, an Fheóir, agus an Tonnach.
    Ní mór le rádh é anois.
  2. Ceanntar eile is pharóiste iseadh Sreathán. Fadó bhí cill, maisitir, agus reilg le fáfhail ann ag bun Áird Éireann. Is dócha gurbh de adhmad a bhí an chill déanta. Níl a rian ann anois.
    Níor cuireadh aoinne sa reilg ó'n mbliadhain 1760. Ta gollaín innte ach ní'l pioc scríobhtha ortha. Tá sceach aonnaich ag fás sa reilg fós agus sé an ainm a tugtar uirthí ná Sceach na Sochrad.
    Tá sceach eile innti agus tá tobar naomhtha fé'n a bhun.
    Sguel