Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

Bhí feirmeóir i mBéara uair go raibh macha breágh bhó aige.

Bhí feirmeóir i mBéara uair go raibh macha breágh bhó aige. Tráthnóna mar seo deanach bhuail buachaill óg isteach chuige is d'iarr sé ostaideacht na h-oidhche air. Dubhairt go bhfagadh is fáilte. Do shuidheadar síos is bhíodar ag cainnt. Bhí bean an tighe agus a clann ag obair ar fuaidh an tighe agus bhí an traibhiléirí agus fear an tighe ag caint. Do fuair bean an tighe suipéar dóibh agus sé an suipéar a bhí aca ná min choirce is leamhnacht. Nuair a bhí an suipéar ithte aca bíodar ag cainnt dóibh féin arís.
    Chuaidh bean an tighe agus duine dá h-ingeanacha i gcró na mbó agus nuair a tháinig sí isteach dubhairt sí le fear an tighe go raibh bhó amuigh sa chró agus gur dóigh léi ná féadfad sí dul i chodhladh in aon chor anocht go mbéarfadh an bhó "Má deineann féin" arsa fear an tighe "ní h-aon nídh é sin".
    Cuaidh bean a' tighe agus a chlann cuadar a chodhladh is bhí an traibhiléirí is fear an tighe ag cainnt. "Seadh anois" adubhairt fear an tige leis an dtraibhiléirí, "tá leabaidh annso dhuit-se is téighir a chodhladh, mbféidir go bhfuileann tu tuirseach." "Níl aon tuirse orm-sa" dubhairt an traibiléirí agus ní fearr liom dul a codlad ná
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Sean Mhártain Ó Súilliobháin