Scoil: Gort na Scairbhe (uimhir rolla 14902)

Gort na Scairbhe, Co. Chiarraí
Seán Ó Cobhthaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá dhá lios i gCeathrú na hAbhann (nó igCeathrú na h-Uaíntaibh(?)) Tá casán doimhine fé thalamh ann, ag imtheacht ó lios go lios.
    Ta ceann des na h-uaíntaibh ag bun cooille tír a Choultar. Deireann na Sean daoine gur chuaidh madra isteach ann fádó agus gur tháínigh sé amach i Sean Ráth - ceithre míle ó'n áít.
    Bhí garsúin ag caitheamh cloch tré bhéal na h-uamha seo agus tháinig bean ná raibh aithne ag éinne uithi go dtí athair na ngarsún agus dubhairt sí leis a gharsúin do choimeád ó'n úaimh mar go raibh cuid mhaith dámaiste deinte leis na clocha a chaitheadar isteach.