Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean duine ag fágail báis i gCáintíní fadó agus bhí sé ag comhairluí a mhic ar chonus obair na feirme a dheunamh. Bhí bó ar fairach acu le fear darb ainm dó Fionán agus bhí aon bhó gheadach acu féin. Bhí dhá choca feír ar an bhfeirm coca feír-mhín agus coca seisge. Nuair a bhí gach ní ráidthe aige le n-a mhac bhi an mac ag dul amach ón t-seomra uaidh. Ach Ghlaodaig an Sean-duine airís air agus ar seisean :-
    “Tabhair an seisg do bhó fenghín (Fhionáin) agus an feár-mhín do’n bhó gheadach.”
    Cailleadh an sean-duine agus lean a mhic go dlúth dá chomhairle. D’ith an bhó gheadach an feár mhín go léir agus bhí sé ag damhas le teasbach dearg i dtosach na Bealtaine.
    Ach do chuir bó Finghín ná fuair ach an seisg laetheannta na bó Riabhaice di freisin agus bhí an bhuadh aice i gcomhnuidhe ar an mbuin eile. Is ead deirir ach gur chaith bó finghín an bó gheadach isteach i ndíg domhin uisge agus báthadh ann í.
    “Is mairg a deineann feall ar dheagh-chomharsain !”
    Diarmuid Mac Giolla Choda