Scoil: Drom Loiste (uimhir rolla 5113)

Droim Loiscthe, Co. Mhuineacháin
Seán Ó Maoláin

Tá Caisleán mór suidhte timcheall trí mhíle ó scoil Druimloiste ar an dtaobh thiar ó thuaidh...

Tá Caisleán mór suidhte timcheall trí mhíle ó scoil Druimloiste ar an dtaobh thiar ó thuaidh. Caisleán Manann a tugtar air agus tá sé ráidte gur b’ann a bhí coinnuidhe ar thaoisigh Fearnmhuige – Ros. a throid san Táin Bó Cuailgne.
    Deirtear (annálla Chill Rónain) gur tógadh an caisleán le linn na Normánacha 1199, ach bhféidir go raibh ceann eile ann roimhe sin agus gur thóg na Normánaigh a gceann féin san áit a bhfuil se anois. Chuir fear darbh ainm Liam Pipárd an caisleán ar bun sa bliadhain 1199.
    Bhí sé nseilbh na bPipardaigh ar feadh céad blian ach t’réis sin thug Ralph Piperd a thalamh go léir comh maith leis an gcaisleán d’on rí 1302. Níl sé ráidte connus a thuit an caisleán ach do réir deallraimh cuireadh deire les go luath mar ní labhartar fé daobhh de ó’n gcúigeadh aois déag.
    Eilís Ní Sheóin