Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus is é an anim a bhí air na Sea Ó Murchadha agus deirtear go mbiodh sé i dteeannta na pucaí i gcómnuidhe.
    Oidhche amháin bhí sé r=tar eis iolach [?] feamnaighe a tabhairt abaile on dtháig agus nuair a bhí sé taréis a chapall a isteach sa stábla dubhairt a bhean leis na raibh na prataí beiríthe fos agus dubhairt sé leí go leathfadh sé an fheamnach agus na beadh sé leat móimeat.
    Annsan dimthigh sé amach agus ní raibh sé abhfad amuigh nuair a tháinig sé isteach arís agus dúbhairt sí leis na raibh sé déanta aige agus dubhairt sé léi dul amach agus féachaint air.
    Do chuaidh sí amhach agus bhí sé deanta agus nuair a tháinig sí isteach dhfiafruigh sí de conus a dhein sé chómh tapaidh é agus dubhairt sé go bfuair sé cabhar a dheanamh
    Tomas Óg Ó Ruadhcháin
    An Clochán, Co. Chiarraí