Scoil: Mionlach (uimhir rolla 8800)

Mionlach, Co. na Gaillimhe
Riocard Ó Tighearnaigh

Nuair a bíos spotaí amach thrí croiceann duine.

Nuair a bíos spotaí amach thrí croiceann duine. Téidheann siad billeóig cabáiste agus cuireann siad isteach leo í. Nuair a bhíos fainnúigheach ar a lámha nó ar a gcosa cuireann siad castoroile urra. Nuair a bhíos béal duine tinn cuireann siad im gan aon t-sallan ar. Dá mbeadh mealtracha uisge i muinéal duine sáls nó bhinéigle a ól le’n iad a bhreiseadh. Dá mbeadh trálach ar do láimh píosa beag síoda a fáisge uirthí. Dá mbeadh droch shlaint ag daoine itheann siad birla agus loibheannaí eile. Nuair a bhíos cosa tinne ar caoirí (teara) cuireann siad teara urra. Dá mbeadh dealag an fada isteach i gcroiceann duine teaga sionnaí a leagann ar.
      1. cleachtas an leighis
    Cáit Ní Chillín