Scoil: Cluain an Bhrúnaigh (uimhir rolla 13385)

Cluain Brón, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Ghiobúnaigh

Ar an leathanach seo

1. Is minic a bhíos na daoine ag cainnt ar na rudaí a thárla fadó. Fiche bliadhain ó shoin bhí fear in a chomhnuidhe Inis -Dubhros. 'Sé an t-ainm a bhí air ná Seán Seoighe.
    An lá seo bhí aonach ar an bhFairche, agus chuaidh sé ann. Treasna na locha a ndeachaidh sé i mbád leis féin. Nuair a bhí a chuid gnótha déanta d'fág sé an baile le teacht abhaile. Bhí tuitim na hoidhche ann, agus ní raibh mórán solus aige.
    Nuair a bhí sé amuigh i lár na locha do buaileadh an bád in aghaidh carraig mhóir a bhí sa loch. Tháinig poll na mbád, agus thosuigh se ag líonadh le uisge. Fá dheireadh thiar chuaidh an bád síos agus bádhadh an fear bocht.
    Tar-éis cúig lá déag tháinig an fear go bárr an uisge arís. Fuaireadar an chorp, agus thugadar abaule. An lá in a dhiaidh, tugadh chuig an bhFairche é agus cuireadh ann é.
    I Loch Coirb a thárla an bádhadh seo sa mblian 1918. Tá cuimhneamh ag muinntir na h-áite seo go foill air, agus béidh go bráth.
    1. am
    Sorcha Ní Shúilleabháin