Scoil: Tír na Cille (uimhir rolla 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ríogh Éireann sul ma dteigheann an clár ar an gconra. Sheasadar isteach ar an napicín, d'éirigheadar sa spéir, chinneadar ar an ngaoth a bhí rompa agus níor rug an gaoithe a bhí na ndiaidh ortha nó gur ísligheadar ag doras Ríogh Éireann. Bhuaileadar isteach agus dubhairt an mac óg leis an rígh, déanfaidh mé t-inghean beo más mian leat é. Tuibhreann fear maith ort as ucht é dhéanamh ars an ríogh.
    Bhuail sé de'n ubhall idir an dá shúil í agus í sínte i gconra, agus d'éirigh sí aca aníar arís beo, acht is dócha ars an ríogh gur i bhfad atá sí saothruighthe agat agus gur tú chaitheas í fhághail. Cé chaoi a ndeir tú sin ars an dara mac leis an rígh, "marach mise is mo napicín ní bheith sé annseo agat go mbeadh sí i dtalamh agus feicir dhomsa gur dhom fhéin atá sí a dhul." "Céard sin atá tú ag rádh" a dubhairt an tsean mhac "marach mise is mo sgáthán cé'n mhaith bhí dhíobhsa san ubhall ná san napicín." Marach mo sgáthán ní bheadh fhios agaibh an raibh sí caillte chor ar bith.
    Is fíor dhuit ars an rígh. Níl a fhios agamsa cé h-agaibh bhfuil sí saothruighthe. Sílim gur tomhais é agus caithfidh sibh féachaint le na fhághailt amach. Chuaidh mise an tátha, iadsan an clochhán, báitheadh iadsan agus tháinig mise.
    AT0654: The Three Brothers
    Colm Ó Catháin