Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gorm. Ní thagann breac ar bith i dtraim is míaásaígh ná is drochmhúinte ná an searrach gorm. Tá sé an tórach amach is amach ar an sgadán. Tá sé ráidhte gur chuir nobbie sé píosa líon fadó ar sgadáin, agus nár fhéad síád íad thóígeál go chéann cheithre lá le stoirm. Núair a chúaidh sí dtoígeál ní raibh blas aríamh le tóigheál aicí acht aon druim amháin, in áit ar ith searraigh gorma íad ar thóír na sgadáín, a bhíos i bhfostadh sa lóín. Núair a théígheann síad ibhfostadh geárrann síad mar ghéarrfadh sgían ar bith. Is amhlaidh a bheireann síad na cínn óga. Deireann síad sórt uibheacha ar dtú agus annsin tagann ná cínn óga amach. Deirtear dhá bhfeicfeá ceánn de'n na huibheacha sin nach mbeithfeá indhon aon ghreim ithe go cheánn fada an lá.
    Colm Ó Flaithbheartaigh