Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tanaíhe glana gaineamh is feárr leis cothú. Is amhlaidh go mbeirtear ar a lán aca ins na stupóga corrlaigh, agus ar mhullíáin feamuinne duibhe. Sí íascach an mhangaighe a thugtar air, acht amháín go bhfuil dúbháin bheaga agus baoití níós lúgha ag teastáil leis an bpolic. Le dorugha marbh agus le traim is mó a dhéantar foghail air thárt annseo. Breac an bheag iseadh é an polic. Sé déanamh agus cruth an mhangaighe ata ar an bpolic. Núair a bhíonn an marbhú ceart ar an bpolic eirigheann síád aníos go bárr uisge agus bíonn a rioball agus a dhruim le feicéal Cuilleóa a bhíónn ina luighe ar bhárr an uisge a fheiceann sé agus tarann sé aníos go bárr uisghe le breith ar an gcuilleóíg sin. Tá bolg bán air agus dath du bh agus dath an óir air. Ó Aibreán go Samhain sé ina shéasúr.