Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nEarrch is feárr í. Ach ó theanas sé amach sa Samhradh tagann sramaí uirrthí agus ní bhíonn aon gaisce mhór lé níthe inntí. Is colamhair an rud orannad léíthe ar chor ar bith.
    Níl áít ar bith is mó a bhfághann sé solamóir ann ná i gcrompáín shalacha láibe a mbíonn conúis lobhfhadh ionnta.
    Tá go leór cineálacha faochain lé fághail, mar atá an fhaocha dhubh, an fhaocha chapaill, an fhaocha chuit, agus go leór cineáil eile. Sí an fhaocha dhubh an taon cheann a hithtear sa tír seo. Tá sé lé fághail go fairsing thart lé cladaigh na hÉireann. Níl tráigh mhallmhúireach ar bith nach féidir a bheag nó a mhór aca a thóigeás. (?) Deirtear gur ó Mheadhan Fóghmhair go deireadh an Aibreáin aimsir a síolruíghthe.
    Pádhraic Ó Máille