Scoil: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. na Gaillimhe
Éamonn Ó Gógáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chómhnuidhe inaice na háite agus dubhairt an Rí leis a dhul inaoinfeachrt leis. Chuaidh an mac chuig an bhfeilméar agus ní ghlacfadh an feilméar leis. D'imthigh an mac leis nó go dtáinig sé chuig Rí eile agus dubhairt an Rí leis imtheacht agus trí fhiacail a bhain an Rí Gréige as a shean-mháthair d'fhághail dhó. D'imthigh leis agus níor stad sé nó gur shroich sé teach inaice na fairrge. Chuaidh sé isteach ins an teach agus d'iarr sé a bhéilidh. Thug bean a bhí ins an teach a bhéilidh dhó. Dubhairt sé go raibh sé chómh maith dó imtheacht mar go raibh aistir fada le dhul aige. D'fhiafruigh an bhean dhó cá raibh sé ag dul agus dubhairt sé gur don domhan thoir ag iarraidh trí fhiacail ar Rí na Gréige. "Chuala mé," arsa sise, "nach dtáinig aon duine slán as an áit sin. Dubhairt an bhean leis "a
    AT0301: The Three Stolen Princesses
    AT1115: Attempted Murder with Hatchet