Scoil: Tulach Cadhain (uimhir rolla 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. na Gaillimhe
Séamus Ó Duibhghiolla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ar aon chaoi marbhuigheadh an fear an lá sin, áit a raibh sé i mbealach cairt agus séard é an rud deireadh adubhairt sé ná go raibh sé ag súl leis an mbás ó'n am a chonnaic sé inghean ríogh na sidheóg. Ní rachfadh aon duine an bóithrín sin ariamh coidhche roimh eirighe gréine ar fhaitchíos go bhfeicfeadh siad an caillín.
    Cúl na Féinne: Deireann na sean daoine gur chaith Fionn Mac Cumhaill agus a chomrádaí geimhreadh annsin. Coill an-sean atá ann agus mar gheall ar sin déanann seabhac nead ann gach bliadhain.
    Teaichín Mhaoir: Bhí troid annsin idir na Fianna agus flaith na h-áite sin, agus marbhuigheadh Maor -inghean an flaith, fhaid is bhí sí ar tí réidhteach a dhéanamh. Cuireadh í annsin agus cuireadh carn ó's a cionn agus sin é an fáth go bhfuil "Teaichín Maoir" mar ainm ar an áit riamh ó shoin.
    Tá na h-áiteacha seo go léir suidhte i mbarúntacht agus i bparróiste Mághcuilinn, agus tá se sin i gCo. na Gaillimhe.
  2. Tá áit i gCill a’chlogáin agus tá cuan isteach ar Loch Coirb chomh fada le áit ar a tugthar “Caladh an Fhóid”air. Tá an Cuan sin an-chong gan acht áit le h-aghaidh aon bhád amháin teacht isteach ann san am céadna. Is annsin a thagadh an sagart - An tAthair Cathal Ó
    1. am
    Aodh Ó Maidín