Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé balla thart timpeall air i dtreo nach mbeadh na géanna ag dul isteach ann. Is ins an tobar sin a geibheann daoine an bhaile an fíor uisce. Gort Ruaidh ará mar ainm ar gort atá ann. Deirtear gó raibh cinéal féir ruaidh ag fás ann.
    Tá áit eile agus sé an t-ainm atá air Poll na Madraidhe Deirtear gur cuireadh madraidhe ann san sean-aimsir.
    Tá áit eile ann agus sé an t-ainm atá air " Talamh Máire". Bhí bean darbh' ainm Máire Shéan i na cómhnuigh ann.

Máire Ní Murchadha, Liosceannanátha,
    Fúaireas an cuntas sin ó mo athar Réamon
  2. Tá an cloch sin i bpairc Feinneadha i Gortadova. Sé an t-ainm áta ar an bpairc in-a bhfuil sé ann Pairc Ceapa Eón. Sé an fat go bfuil an t-ainm sin air mar bhí fear in-a chomhnuig in-aice an áit sin fadó agus lá amháin chuaidh sé go dtí an aonach agus bhí rud eicint aige ag dul ann. Nuair a bhí sé ag teacht abhaile bhí a lá daoine amuigh roimhe ar an mbóthair
    Gort an Dúigh, Co. na Gaillimhe
    Pádhraig Ó hÉanacháin