School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Cáit Ní Choisdealbha

1. (continued from previous page)
    sí níor glac sé é. D'imthigh sí sios aris agus thug sí rós suas. Glach é seo adeir sí. Glaceadh mé é in n-ainm an trúir is fearr. Nuair a glach sé é tháinig meabhairán in a ceann agus thuit sé síos is d'imthigh amach an teach agus na daoine as a shula cé raibh sé acht istig ar lárr feilim an Chlúnach agus an oidhche chomh dubh leis an suth. D'eirigh agus d'imthig sé abháile. Maidin lá ar na barach. Bhí sé buailte suas le sleaghdán bhí a atháir amúigh an lá sin agus cé casadh do act mata a mhac. Dubháirt sé leis an mata nár eirigh mo mhac indhui tá sé buailte suas ar bharr an oidhche. D'imthig an mata a cuairt ag an buachaill tinn agus d'innis an buachaill do ceard a tharla do aréir. Seachtmhain on trath sin bhí Padhraig Ó Cothán bocht ins an uaigh.
    Bríghid Ní Chiaráin
    Walter Ó Fhionnágain