Scoil: Kilmore (uimhir rolla 13010)

An Choill Mhór, Co. Liatroma
Eilís, Bean Uí Cheallaigh

1. Birds (ar lean)

There are a great number of birds. Some of them do not remain with us during...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Lays five or six eggs. The wren, the smallest lays up to 16 eggs and hatches them. The cuckoo does not build any nest but lays her eggs in another bird’s nest and that bird hatched it. The cuckoo does not sit on the nest at all. The crow is the first that starts to build her nest. She begins to build on the first of March.
    Supplied and written by B.J. Corristine, Killadiskert
  2. 'Siad so na h-éin is mó a thagann chughainn i gcóir gheimhrid: an creabhair, an naosach, an lacha fhiadhain, an gé fiadhain agus pilibíní de gach saghas. Caitheann siad a saoghal i measc na gnoc is na sléibhte nó ins na riascaibh cois na n-abhann is na loch nó ar bhruach na fairrge.
    Na Géanna Fiadhaine:
    Nach gleoite an radharc na géanna fiadhaine ag gluaiseacht i ndiaidh a chéile i measc na scamall i n-uachtar na spéire! Cad fáth dóibh imtheacht i bhfuirm uillean chomh réidh chomh socair sin? Ní foláir shun radharc a bheith aca go léir ar a dtreoraidhe mar is air súid atá siad ag braith chun iad do thabhairt saor ó gach conntabhairt agus chun iad a sheoladh mar a bhfuil an biadh is fearr.
    Is glórach an dréam iad faid a bhíonn siad insan aer, ach an neomat a thúirlingid ar an dtalamh gog ní cloistear asta: bíonn siad ró-ghnóthach is dócha agus rud eile b'fhéidir
    Brigid Mc Loughlin
    Cill an Dísirt, Co. Liatroma